När man börjat komma igång med sitt sparande behöver man göra något för att pengarna ska växa. Pengarna behöver investeras i något. Det finns många alternativ när det kommer till sparande och investering. Varje sparform har sina fördelar och nackdelar. I många fall är utfallet sammankopplat till risken du tar. Högre risk innebär ofta en potentiellt högra avkastning över tid.

Nedan följer exempel på olika sätt att placera ditt kapital och jag kommer i separata inlägg att gå in mer i detalj på varje sparform ger för möjlighet till avkastning och vilka risker som sparformen har.

  • Samla pengarna under madrassen – den mest basala av alla sparformer är att samla kontanter i hemmet. Du behöver aldrig oroa dig för börsens svängningar eller för att en solstorm ska slå ut alla datorer i världen. Dina pengar kommer att växa i takt med att din sedelhög växer men du kommer aldrig att få någon passiv avkastning (ränta, utdelning, värdeökning).
  • Lägg pengarna på ett sparkonto – Att spara på ett sparkonto är ett rätt riskfritt alternativ. De flesta sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin som innebär att du får tillbaka ditt kapital från staten om din bank skulle gå i konkurs. Taket för insättningsgarantin ligger på ca 1 miljon kronor. Genom att spara på ett sparkonto får du oftast ränta från banken. Räntan varierar men du kan ofta få en högra ränta om du väljer att binda ditt kapital en viss period (vanligtvis mellan 1-5 år). Generellt sett är dock räntan oftast väldigt låg i denna sparform. Särskilt om reporäntan är låg.
  • Spara i fonder – En fond samlar en mäng aktier till ett paket som förvaltas av fonden. Fördelen med en fond är att du inte själv behöver leta efter aktier och analysera företag. Fonder brukar informera om vad paketet erbjuder och hur hög risk man bedömer att fonden har. Att spara i fonder är det alternativ jag skulle rekommendera för de flesta sparar eftersom att det ger den bästa balansen mellan risk och avkastning. Därtill ska man vara medveten om att det finns fonder som har väldigt hög risk. Fonder delas ofta upp i räntefonder (låg risk) och aktiefonder (medel-hög risk).
  • Spara i aktier – Att spara i aktier är förenat med ganska stor risk men har också möjlighet att göra dig till miljonär över en natt. Att välja individuella aktier utan någon kunskap om om företagsvärdering är ett rent lotteri och inte ska inte blandas ihop med riktig investering. Faktum är att även erfarna aktieinvesterare har svårt att slå index (marknadssnittet). Jag avråder nybörjare från att investera i individuella aktier utan rekommenderar att man börjar med att spara i en aktiefond, med fördel en global indexfond för att få en god spridning. För dig som ändå vill satsa på aktier kommer jag att skriva inlägg om som rör just ämnet.
  • Investera i råvaror – En primitiv sparform som är lika aktuell idag som för tusentals år sedan. En råvara kan vara ädelmetaller som guld och silver eller andra naturresurser som olja och gas. Vad som gör råvaror till ett bra komplement till ditt sparande är att råvaror ofta står sig över börsens humörsvängningar. Råvaror finns endast i begränsad mängd på jorden och dessutom är vi beroende av dem. Vi behöver metaller för att kunna skapa elektroniska apparater och vi är fortfarande i stort behov av olja för att exempelvis producera plaster och tanka våra bilar. Det är inte så vanligt att man idag köper en fysisk råvara och lagrar det i hemmet även om det i praktiken funkar lika bra att gräva ner sina guldtackor på tomten. Idag köper man oftast en rättighet till en viss råvara utan att märka ut den fysiskt (dock finns det såna tjänster).
  • Fastigheter och mark – Precis som råvaror finns mark endast i begränsad upplaga på jorden. Ju fler människor vi blir ju mer attraktiv blir marken. På mark kan man bygga fastigheter som man sedan kan hyra ut för passiv inkomst. Jag är ganska svag för denna investeringsform men tyvärr är det rätt svårt att fullt ut investera i detta eftersom mark och fastigheter är dyra. Att börja med att hyra ut sitt attefallshus eller fritidsboende är ett mycket bra sätt att börja få in passiv inkomst.

*Bild – Invest Vectors by Vecteezy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.