Den senaste månaden har nog lyst rött på de flesta sparares investeringskonton. Stockholmsbörsen ligger på – 4,65 % och den senaste veckan har DJ World Index fallit med ca 2,3%. Det låter kanske inte som mycket, men om du har ett sparande på 1 miljon kronor så har du den senaste månaden förlorat omkring 47 000 kr jämfört med Stockholmsbörsens nedgång.

Det är ändå inget jämfört med en riktig börskrasch. Under coronapandemins början (februari 2020) rasade stockholmsbörsen under 18 handelsdagar med nästan 34 %. Det motsvarar 60 % av nedgången under finanskrisen. Det som särskilt sticker ut är att nedgången skedde på bara 5 % av tiden. Fundera på hur det skulle kännas om du loggade in på ditt investeringskonto idag och såg att du förlorat 34 % av ditt livs sparande. Även den mest stabile investeraren skulle drabbas av panik.

Det viktigt att förstå att psyket spelar stor roll om du ska lyckas med dina investeringar. Om du väljer att investera i aktier eller aktiefonder ska du vara medveten om att aktier ofta är väldigt volatila vilket betyder att aktiekursen rör sig både upp och ner i kraftiga svängningar. Om du bara investerar i aktier kommer ditt sparande att vissa dagar minska kraftigt för att andra dagar falla kraftigt. Att försöka tajma in marknaden och sälja högt och köpa lågt är inget som jag rekommenderar. Faktum är att även mycket erfarna aktieinvesterare ofta lyckas sämre än index genom att försöka förutspå marknaden. Med andra ord är det en form av gambling.

Benjamin Graham är en legendar inom investering. Han jämförde börsen med en person han valde att kalla Mr. Market. Kraftiga humörsvängningar är något som Mr. Market lider av vilket gör honom väldigt opålitlig. Vissa timmar/dagar/veckor kan han vara på väldigt dåligt humör för att sedan vända och bli väldigt optimistisk. Det är precis så du bör se på börsen som av olika faktorer (exempelvis en sämre/bättre nyhet) kan få marknaden att svänga kraftigt… På kort sikt.

Att spara i aktier är ofta en relativ säker investeringsform om du räknar med att spara i åtminstone 5 år, helst mycket längre än så. För det är på lång sikt som resultatet av ditt sparande visar sig. Se på exemplen nedan som visar stockholmsbörsen under maj 2021. Mr. Market har som väntat ett ostabilt humör med spetsiga toppar och djupa dalar. Om vi istället tar förlänger tidsspannet till, säg de senaste 5 åren, hur ser det ut då? De dagliga humörsvängningarna blir istället små obetydliga gropar i grafen men över tid kommer börsen att stiga. Ibland inträffar större händelser som föranleder en så kallad krasch då börsen kraftigt faller. En nedåtgående trend kallas “Bear market”. Den kraftiga nedgången ni ser på bild 2 utgör perioden för Coronapandemin. En Bear market efterfölj alltid av en “Bull market” då marknaden återhämtar sig och kurserna stiger. Tiden är din vän, om du anpassat dina investeringar för att klara av att sitta lugnt i båten.

Det är också viktigt att inte lägga alla ägg i en korg. Man brukar tala om diversifiering, vilket innebär att man sprider ut riskerna över flera aktier eller sparformer. Om ett företag går i konkurs kommer du att förlora allt ditt sparande om du satsat allt på det företaget. Om du istället har ett 20-tal aktier, kommer det inte att påverka dig i lika hög omfattning.

Om du inte skulle klara av att sitta lugnt i båten efter att ha sett ditt aktiesparande sjunka med 34 % på 18 dagar behöver fundera på att diversifiera din portfölj med mindre volatila sparformen, exempelvis obligationsfonder (räntefonder). Jag har sett många rekommendera en fördelning på ca 70 % aktier och 30 % räntefonder, med andelen fonder stigande med din ålder. Jag håller inte helt med om det. Du behöver förstå hur du påverkas av en nedgång och därefter justera fördelningen därefter.

Den som satt still i båten när börsen sjönk med 34 % över 18 dagar kunde se sitt sparande på bara ett halvår stiga tillbaka till samma nivå och därefter fortsätta stiga. Börsen har alltid återhämtat sig men ditt psyke kan få dig att göra misstag som kan kosta dig dyrt i många år framöver. En av de viktigaste reglerna är därför att anpassa ditt sparande efter dina mål, din sparhorisont och framförallt din riskbenägenhet.

*Bild – Fun Vectors by Vecteezy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.