Den första läxan till rikedom är – Börja spara!

Det är ytterst få människor som kommer att bli rika på lotteri. Faktum är att du behöver köpa 2 miljoner trisslotter för att du ska få en miljonvinst. Eftersom en trisslott kostar 30 kr kommer du tyvärr att ha betalat 60 miljoner kronor för din miljonvinst och kommer därför att ligga ganska kraftigt på minus.

Det finns andra sätt att bli rik och alla kan faktiskt bli det. Det spelar ingen roll vad du har för lön men ju tidigare du börjar med den fundamentala regeln, ju snabbare kommer du att bli rik. I artikeln “Världens åttonde underverk” går jag mer i detalj in på varför just dina första kronor kommer att generera mest inkomst i framtiden.

Så vad är den fundamentala regeln? Spara 10 % av allt du tjänar! Det är för mig en helig regel. Kan du spara mer, gör det. Jag skulle säga att alla har förmågan att göra detta, oavsett inkomst.

I boken ”The richest man in Babylon” förklaras hur denna fundamentala strategi tillämpas redan för över 2000 år sedan och den är minst lika aktuell idag. Du tänker säkert – ”Var det allt?” Ja, ibland är det så enkelt. Detta kommer att lägga grunden till det som ska bli din pengamaskin. När du börjar spara enligt 10%-regeln är det viktigt att det är det första du avsätter till varje månad, utan undantag.

Vi fungerar så att vi anpassar våra utgifter utifrån våra inkomster. Om du får in 20 000 kr på ditt konto, så kommer du också att göra av med 20 000 kr. Om du istället lägger undan 10 % dvs 2000 kr det första du göra, så kommer du att anpassa dig utifrån en inkomst på 18 000 kr. Troligen märker du inte ens av det.

För mig och min fru finns det inga undantag. Oavsett hur tufft vi haft det, har vi aldrig gjort ett avsteg från 10%-regeln och det har gett resultat. Vissa månader har varit riktigt svårt men idag kan vi till och med spara 15 %. Målet är att komma upp på 20 %.

Så hur lång tid tar det att bli miljonär om jag får in 20 000 kr netto och spar 10 % som jag sedan investerar (vi kommer in på investering i fortsatta inlägg)? Om vi förutsätter att du startar med 0 kr på kontot skulle det med en rimlig räntenivå det ta dig 20 år att bli miljonär. Det kanske låter som en lång tid men det finns mer vi kan göra för att snabba upp processen. Det viktiga är att förstå att vem som helst, med den fundamentala lagen om 10 % kan bli miljonär inom en rimlig tid.

Efter att du läst det här vill jag att du lovar dig själv att direkt börja spara 10 % av varje krona som kommer in på ditt konto. Din första krona kommer lägga grunden till det som ska bli din pengamaskin. Fortsätt följa bloggen för att få lära dig mer om hur du ska använda ditt kapital för att blir miljonär och slutligen ekonomiskt oberoende!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.